Ο παραδοσιακός ξενώνας "ο Μαλεάτης Απόλλων" βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Κοσμά, ενός πανέμορφου ιστορικού χωριού της ορεινής Αρκαδίας.

Το χωριό είναι χτισμένο ανάμεσα στις κορυφές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1150μ και αποτελεί ιστορικό και πολιτιστικό σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής. Η αρχιτεκτονική του έχει διατηρηθεί -παρά την καθολική καταστροφή του χωριού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο πολύτιμος φυσικός του πλούτος προστατεύεται από τη συνθήκη Natura 2000.

Το κτίριο που στεγάζει τον ξενώνα είναι το προσεκτικά αναπαλαιωμένο αρχοντικό των Ασημάκηδων (αγωνιστών του '21). Δίπλα σε αυτό έχει προστεθεί και ένα νέο κτίριο, αρμονικά δεμένο με το αρχοντικό, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ξενώνα.

Στις σελίδες που ακολουθούν, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες, τόσο για τον ξενώνα, όσο και για το χωριό ή τις ποικίλες περιηγητικές δυνατότητες που σας προσφέρονται.

Ο ξενώνας διαθέτει 10 δωμάτια, με 2,3 ή 4 κλίνες. Όλα, έχουν διακοσμηθεί σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού.

Έτσι, κατά τη διαμονή στον Μαλεάτη, δημιουργείται στον επισκέπτη αυτή η πολύτιμη και ανεκτίμητη αίσθηση παραδοσιακής χωριάτικης ορεινής φιλοξενίας.

Ο ξενώνας είναι προσανατολισμένος να προσφέρει τη δυνατότητα πολυήμερων και οικονομικών διακοπών στους επισκέπτες του, ώστε να ξεκουραστούν, να διαφύγουν από τους έντονους ρυθμούς της πόλης, να περιηγηθούν στη φύση, να συναναστραφούν με τους γνήσιους ανθρώπους του χωριού.

Ο Κοσμάς είναι ιδανικό χωριό για κάτι τέτοιο.

Τα δωμάτια σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να ανταποκρίνονται σ' αυτό τον σκοπό. Είναι εξοπλισμένα με τηλεόραση -η χρήση της οποίας δεν προτείνεται σε ένα τόσο όμορφο χωριό- αλλά και κουζίνα, ψυγείο και διάφορα σκεύη, ώστε να μπορείτε να ετοιμάσετε κάποια από τα γεύματά σας με τα νόστιμα ντόπια προϊόντα που θα βρείτε στο χωριό. (Για τα υπόλοιπα γεύματα, σας προτείνουμε τις εξαιρετικές ταβέρνες και ψησταριές που θα βρείτε όλο το χρόνο).

Στο ισόγειο, λειτουργεί εστιατόριο -όλο το χρόνο- όπου μπορείτε να πάρετε πρωινό, γεύμα ή δείπνο, καθώς είναι ανοιχτό από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Η κουζίνα του είναι παραδοσιακή, ενώ χρησιμοποιούνται ντόπια προϊόντα, εξαιρετικής ποιότητας.

Η αίθουσα του εστιατορίου μπορεί να φιλοξενήσει αρκετά άτομα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες διαθέτει και αρκετά τραπέζια στην πλατεία του χωριού.

Κάθε εποχή του χρόνου, η επίσκεψη στο εστιατόριο "Μαλεάτης Απόλλων", προσφέρει στον επισκέπτη και μια διαφορετική εμπειρία.

Τις ηλιόλουστες καλοκαιρινές μέρες, μπορείτε να γευματίσετε ή να πιείτε έναν καφέ μαζί με το γλυκό σας, κάτω από την πλούσια σκιά των υπεραιωνόβιων πλατάνων, απολαμβάνοντας τη θέα της όμορφης πλατείας.

Τις κρύες νύχτες του κοσμίτικου χειμώνα, μπορείτε να πιείτε ένα τσιπουράκι -πλάι στην ξυλόσομπα- ενώ θα συζητάτε με τους φιλόξενους κατοίκους του χωριού.

Ο Κοσμάς Κυνουρίας είναι ένα ιστορικό χωριό του νομού Αρκαδίας, χτισμένο ανάμεσα στις κορυφές του όρους Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1150 μ. Βρίσκεται πάνω στο πέρασμα του Πάρνωνα, από την Α. Κυνουρία προς τον Λακωνικό κάμπο. Αυτή η διαδρομή περνάει μέσα από το μοναδικής ομορφιάς φαράγγι του Δαφνώνα και αποτελεί κομμάτι των διάσημων περιηγητικών "γύρων της Πελοποννήσου". Απέχει από την Αθήνα 236 χλμ.

Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα σε έλατα και καστανιές, με πολλά κρύα νερά και πυκνά δάση, αλλά και με ανοικτό ορίζοντα προς τη θάλασσα του Αργοσαρωνικού. Στη φωτογραφία φαίνονται η Ύδρα και οι Σπέτσες, ενώ σε ιδιαίτερα καθαρές μέρες διακρίνεται μέχρι και η Μήλος.

Τα σπίτια του χωριού είναι κατασκευασμένα με ντόπια πέτρα από Λαγκαδιανούς, Μακεδόνες και Κοσμίτες μαστόρους. Το 1944 κάηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές τα 498 από τα 505 σπίτια του Κοσμά. Μετά τον πόλεμο, οι Κοσμίτες ξανάφτιαξαν σταδιακά το χωριό, διαφυλλάσσοντας την αρχιτεκτονική του, η οποία μάλιστα σήμερα προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι κάτοικοί του χωριού είναι φιλόξενοι και δεμένοι με τη ζωή του βουνού. Ασχολούνται με τη γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, καθώς και με εμπορικές επιχειρήσεις (καταστήματα, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, ξενώνες κλπ.).

Το χωριό παράγει κηπευτικά, φρούτα, κτηνοτροφικά προϊόντα, μέλι, καρύδια, τα ονομαστά κοσμίτικα κάστανα και βεβαίως τα χόρτα που συλλέγονται καθημερινά από τα Κοσμίτικα βουνά, απαραίτητο συστατικό για τις περίφημες κοσμίτικες πιταρούδες.